سود وبهره در بازار کار و تجزیه و تحلیل آن و ارزش زمان و نرخ بهرهسود وبهره در بازار کار و تجزیه و تحلیل آن و ارزش زمان و نرخ بهره
فهرست مطالب
عنوان:
تعریف بهره وری
تجزیه و تحلیل سود وبهره در سازمان ها
ارزش زمان ونرخ بهره
منابع
تعریف بهره وری:
بهرهوری که یکی از مفاهیم اقتصاد است اینگونه تعریف میشود: "مقدار کالا و یا خدمات تولید شده در مقایسه با هر واحد از انرِِِِژی و یا کار هزینه شده". بدیگر سخن بهرهوری عبارتست از بدست آوردن حداکثر سود ممکن با بهره گیری و استفاده بهینه از نیروی کار، توان، استعداد ومهارت نیروی انسانی، زمین، ماشین، پول، تجهیزات، زمان، مکان و…به منظور ارتقاء رفاه جامعه .
بر خلاف پندار برخی افراد بهره وری فقط برای صنایع نیست بلکه بهره وری سطوح مختلفی دارد و همه افراد در همه سطوح نقش دارند یعنی اینکه افراد میتوانند با تفکر، ابداعات و نوآوریهای خود عملا" در چند سطح گوناگون موثر واقع گردند، سطوح مختلف بهره وری عبارتند از:
1 سطح فرد
2 سطح گروه کاری
3 سطح سازمانی
4 سطح رشتههای تجاری، خدماتی، صنعتی و یا کشاورزی
5 سطح بخشهای اقتصادی
6 سطح ملی و کشوری
7 سطح جهانی
در سطوح فردی دنبال تدابیری هستیم که چگونه میتوان بهره وری فردی را افزایش داد و در سطح گروه نیز به دنبال افزایش بهره وری گروه کاری هستیم. بدیهی است که موضوع بهره وری بیشتر در سطوح سازمانی و رشتهها مطرح میشود و بیشترین ضوابط و شرایط مربوط به بهره وری را میتوان در آنها مشاهده کرد. چه بسا برخی مشاغل و حتی برخی دستگاهها به دلیل انجام فعالیتهای موازی و تکراری بودن وظایف سازمانی در یکدیگر ادغام شده و برخی از آنها حذف شدهاند. برخی مواقع ایجاب میکند که بدلیل مصالح ملی برنامه ریزان اقتصادی و سیاست گذاران مثلا" در زمان جنگ دستور دهند کارخانههای کالاهای غیرضروری و لوکس اقدام به همکاری با سایر کارخانههای تولید مواد غذائی و حتی کارخانههای ساخت جنگ افزار نمایند و تولید کالای خود را تعطیل نمایند. و یا مصالح عمومی ایجاب میکند جند خانه که در مسیر طرح یک شاهراه واقع گردیده خریداری یا معاوضه گردیده و تخریب شود.
برای بهبود بهره وری موانعی به شرح ذیل وجود دارد:
•عدم اعتقاد و باور ملی به نتایج وفواید بهبود بهره وری
•ترس از برخی نمودهای ظاهری بهره وری از جمله ترس از بیکاری
•عدم آگاهی عمومی نسبت به مفاهیم وجایگاه بهره وری، میزان اهمیت آن ونقش ووظایف افراد در این راستا
•بی توجهی به فکرهای خلاق ومبتکر